Weeën – Verloskundigenpraktijk Ommen – Ommen

Verloskundigenpraktijk Ommen

Weeën

Het woord wee betekend letterlijk pijn.
Maar in de verloskunde wordt bedoeld het samentrekken van de baarmoederspieren. Er zijn verschillende soorten weeën. Hieronder volgt een opsomming.

Zwangerschapsweeën
Deze kan je vanaf de 3e maand gaan voelen.
De oorzaak is: het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning.
Ze komen zonder regelmaat. Meestal doen ze niet echt pijn maar ze kunnen op menstruatiepijn en/of darmkrampen lijken.
Je kan hier van schrikken, maar er is niets om je ongerust over te maken. Ze gaan vanzelf weer weg. Warmte en/of een lekkere massage kunnen heel ontspannend werken en zorgen er voor dat het sneller overgaat. Ga lekker vroeg naar bed. Je mag eventueel een paracetamol nemen.(zie ook harde buiken)

Voorweeën
Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van weeënactiviteit. Deze voorwee:en komen vooral ’s nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Maar ze zijn vaak wel al pijnlijk, waardoor je er niet van kan slapen.

Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgende kindje krijgen.

Tip 1: neem een warm bad of een douche, dit ontspant de baarmoeder. Hierdoor nemen de voorweeën vaak af en kun je slapen.

Tip 2: als je al een paar nachten niet geslapen hebt, neem dan iets ontspannends voor het naar bed gaan. Dit kan een glaasje wijn of likeur zijn, maar ook twee paracetamols ontspannen de baarmoeder vaak.

Tip 3: als het bovenstaande niet helpt, zoek dan overdag een paar uur een oppas voor de andere kinderen, zodat je dan een paar uur kunt slapen.

Indalingsweeën
Deze kan je voelen vanaf 34 weken tot vlak voor de bevalling.
De oorzaak is: het indalen van het hoofdje in het bekken.
Dit indalen hoeft niet met weeën te gebeuren. Heb je wel weeën dan voel je regelmatig je buik hard worden met eventueel een trekkende pijn in je onderbuik. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is.
Soms denk je dat je bevalling begonnen is omdat de weeën zo regelmatig komen, iedere 6-1O min. Bovendien hoop je vaak dat de baby eerder komt.
Om een onverklaarbare reden beginnen deze weeën ’s avonds of ’s nachts. Waarschijnlijk ben je dan het meest ontspannen. Slaap overdag nog een paar uur.
Uiteindelijk blijkt de bevalling niet begonnen, want de weeën stoppen. Dit is vaak een teleurstelling. Nu helpen warmte en een ontspannende massage ook. Oefen je ademhalingstechniek en de diverse houdingen waarin je de weeën wilt opvangen. De rol van je partner kan je ook oefenen. Zie deze weeën als een voorbereiding op het echte werk.