Verloskundigenpraktijk Ommen

Pijnstilling

Soms is het niet mogelijk om te bevallen zonder pijnstilling. Schaam je daar niet voor en denk vooral niet dat je gefaald hebt. Bevallen is nu eenmaal een enorme klus en bij de een gaat dat anders dan bij de ander.

Heb je van tevoren het gevoel dat je dit al duidelijk besproken wilt hebben, geef dat dan gerust aan tijdens het spreekuur. We kunnen dan een keer extra tijd uittrekken omdat dit met je door te nemen

Wordt de bevalling te zwaar, te pijnlijk, te langdurig, dan zullen we samen met jullie een passende oplossing bedenken. Welke vorm van pijnstilling het ook wordt, deze zal alleen toegediend worden in een polikinische setting en na het maken van een CTG (30 minuten registreren van het hartje van de baby). Wanneer de conditie van de baby optimaal is, zijn er meerdere opties van pijnstilling:

– Pethidine, soms in combinatie met phenergan. Pethidine is een spierontspanner die de cirkel pijn/stress kan doorbreken, afhankelijk van het tijdstip kan er phenergan toegevoegd worden(dit is een slaapmiddel). In de meeste gevallen werkt dit naar tevredenheid.

Dit is de enige vorm van pijnstilling waarbij wij je als verloskundigen verder mogen begeleiden.

-De andere mogelijkheden voor pijnstilling zijn overdrachten naar de gynaecoloog en word je verder begeleid door de arts-assistenten of 2e lijns-verloskundigen.

* een pompje met pijnstilling dat je zelf gelimiteerd kan bedienen. Kies je voor dit middel dan wordt tijdens de bevalling zowel jij als de baby de gehele ontsluitingsperiode constant electronisch bewaakt zodat er snel opgetreden kan worden als er daartoe aanleiding is. Zodra het pompje uitgeschakeld wordt, zal de werking snel weg zijn.

* de ruggeprik. Hiervoor geldt hetzelfde qua bewaking van jou en de baby. Als deze medicatie gestopt wordt, zal er een tijd gewacht moeten worden voordat de pijnstilling verdwenen is en dus je gevoel van”ïk kan en moet persen”, terug is. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Het vraagt alleen om meer geduld.

Kijk ook eens bij TENS.