Afkolven – Verloskundigenpraktijk Ommen – Ommen

Verloskundigenpraktijk Ommen

Afkolven

Tijdens de borstvoedingperiode kan er een moment komen wanneer je besluit te gaan afkolven. Dit kan vele redenen hebben. Je wilt bijvoorbeeld de melkproductie op gang brengen tijdens de eerste dagen nadat je bent bevallen. Je gaat weer aan het werk en wilt toch borstvoeding blijven geven. Je wilt de voeding ook eens uit handen geven (de vader bijvoorbeeld). Of je wilt eens een keertje langer weg van huis dan de tijd die tussen 2 voedingen zit.
Afkolven is dan een prima alternatief. Je brengt/houdt immers de melkproductie op gang en je kindje krijgt toch de meest gezonde voeding beschikbaar.

Je kunt kiezen om met de hand of met een kolfapparaat te kolven.
Met de hand afkolven is erg tijdrovend en is niet aan te raden wanneer je dit regelmatig wilt gaan doen. Wanneer je maar af en toe wilt afkolven kun je dit uiteraard handmatig doen. Ook is dit een goed alternatief wanneer je de melkproductie op gang wilt brengen, op gang wilt houden of de stuwing wat wilt laten afnemen.
Was goed je handen alvorens je begint. Plaats vervolgens je duim aan de bovenkant van je tepel en de wijsvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen. Zorg ervoor dat de duim en wijsvinger tezamen een “C” vormen. Druk duim en wijsvinger naar de borstkast en rol dan naar voren. Voorkom dat je in je borst knijpt, dit kan nl. kneuzing van het borstweefsel veroorzaken. Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc. Je kunt de melk opvangen in een schoon flesje of kommetje.

Wanneer je regelmatig wilt gaan afkolven dan kies je hoogstwaarschijnlijk voor een kolfapparaat. Er zijn handmatige en elektrische apparaten in verschillende uitvoeringen. Een volautomatische elektrische kolf pompt met een ritmisch wisselende zuigkracht, bij een handkolf bepaalt de gebruiker zelf het ritme. ‘Gewone’ elektrische pompen hebben verschillende vacuümstanden, maar de zuigkracht is meestal niet regelbaar. Elektrische kolven kunnen enkelzijdig, maar ook dubbelzijdig zijn uitgevoerd. In dat laatste geval kunnen beide borsten tegelijk gekolfd worden. Dit levert een behoorlijke tijdwinst op.
Ga hygiënisch te werk en was voordat je begint goed je handen. Leg vervolgens alles klaar. Maak om de zuigkracht te verbeteren de huid van de borst wat vochtig vóór de kolf erop wordt gezet en begin voorzichtig.
Let op dat de kolf goed op de borst past en dat de trechtermond zo ruim is dat de tepelhof er (gedeeltelijk) ook inpast. De tepel komt daarbij precies in het midden. Vaak wordt eerst met korte ritmische bewegingen het intensieve zuigen van de baby nagebootst. Als de melk begint te stromen, kan bij de meeste kolven het vacuüm in stand worden gehouden zonder extra te pompen. Bij een enkelvoudige kolf is het beter de borsten om de vijf minuten af te wisselen dan de borst in één keer leeg te kolven. Stop met kolven als de straaltjes kracht verliezen en er nog maar een enkele druppel uit de borst komt. Op dat moment is het beter om van borst te wisselen.